miércoles, 30 de septiembre de 2015

“CAP VENT ÉS FAVORABLE PER QUI NO SAP ON VA”


A continuació es planteja una cita que implica una reflexió sobre els propis objectius de cara a l’aprenentatge rebut.

“Cap vent és favorable per qui no sap on va” - Séneca

A partir de l’educació, el significat que per a mi cobra aquesta cita, és que si no tinc clar els meus objectius a la vida, de què em servirà l’aprenentatge que rebi?
Un exemple molt comú i en el meu cas personal, és el fet d’haver de decidir els estudis postobligatoris. En el meu cas, no tenia res clar. La meva família, em va animar a tirar cap al batxillerat, tot i que jo no ho tenia gaire clar, però tampoc tenia clar quin cicle mitjà volia realitzar. Al final, per comoditat vaig decidir començar el batxillerat al mateix centre on vaig realitzar l’ESO. El primer curs va ser un desastre, ja que com bé esmenta la cita, no tenia ningun objectiu plantejat.
Per tant, és essencial tenir uns objectius personals  pel que fa a l’aprenentatge que estem rebent, només així creixerem en l’evolució d’aquest fins a arribar a l’èxit.   

EDUCAR I ENSENYAR SÓN SINÒNIMS?


A continuació es defineixen els conceptes educar i ensenyar. En les definicions queda clar que aquestes paraules mai seran sinònims.

Educar és adquirir nous comportaments, conductes, valors morals, principis, base moldejable. Per tant és formar en idees i creences, transmetre valors. En definitiva és ensenyar el que correspon en drets i obligacions pel simple fet de viure en convivència, en societat.
Ensenyar és adquirir nous comportaments acadèmics. Per tant, és transmetre una sèrie de coneixements, sabers, fixats i programats. La responsabilitat recau sobre els professionals, ja que seran avaluats.

A partir d’aquestes definicions, es mostra clarament la diferenciació establerta entre els dos conceptes. Cal dir però que ensenyar implica educar, ja que els professionals indirectament transmeten una educació als alumnes. El simple fet de relacionar-nos amb els alumnes i viceversa, implica un tracte educatiu.

Continuant amb els conceptes educació i ensenyament, es plantegen dues preguntes que donen peu a fer una reflexió sobre la professió d’integració social i la de professor/a.

  • Creus que la professió que estem aprenent, implica educació?
  • Creus que els professors també ens han educat?

Crec que la professió que estem aprenent, al ser de l’àmbit social i que per tant, comporta treballar amb persones, sí que implica una educació per part del professional. Així mateix, crec que els professors/es que ens han format i que actualment ens estan formant, indirectament també ens han transmès una educació;  saludar en entrar a classe o aixecar la mà si volem el torn de paraula, el simple fet d’interaccionar amb la persona que t’està ensenyant, ja implica una educació en dirigir-te a ella.  

Per tant, concloem que tot professional de l’àmbit social que tracti amb persones, sí que transmeten una educació a part d’ensenyar altres conceptes.






''PER EDUCAR A UN INFANT ES NECESSITA TOTA LA TRIBU''


En el proverbi següent es reflexiona sobre les influències que un infant rep en el procés de la seva educació.

“Per educar a un infant es necessita tota la tribu” - Proverbi africà

Entenc com a tribu tot allò que ens envolta, ja sigui la família més propera, els amics, els companys d’escola o treball, les persones amb les quals interacciones quotidianament. També però, ens podem referir a l’àmbit més territorial, ja que depenent d’on em crescut ens hauran implantat una determinada religió i una ideologia política concreta que també han format part de la nostra educació per què indirectament ens han transmès una base de valors, principis i conductes. 

Un cop desenvolupats tots els significats que pot englobar la paraula tribu, per a concluïr, és evident que per promoure una educació en una persona, em de tenir en compte tots els aspectes esmentats anteriorment, siguin de caràcter positiu o negatiu.