jueves, 28 de enero de 2016

JUSTÍCIA HONESTEDAT I OBJECTIVITAT


Un cop s’ha presentat el terme avaluació, m’agradaria centrar una certa atenció a tres conceptes esmentats en apartats anteriors. No s’entén una avaluació de qualitat sense que estiguin aplicats els tres conceptes de justícia, objectivitat i honestedat.


Considero que l’honestedat és una manera de ser sincera, de parlar sempre cara a cara, sense cap tipus de prejudici. És poder dir la veritat en tot moment, amb nosaltres mateixos i amb els altres, partint des de la tolerància i des del respecte.
La justícia, és ser respectuós i igualitari amb els altres, deixar l’egocentrisme de banda i poder tenir empatia amb altres persones. Com a justícia tenim la balança, on podem observar que les coses justes, són les mateixes quantitats per a tothom, podem observar que un pes no és superior a l’altre, que podem tenir un equilibri entre els elements.
L’objectivitat, és no deixar-se emportar per les pròpies opinions, sinó dir tal qual com són les coses sense deixar-nos portar per les pròpies emocions.

En la meva opinió, considero que l’avaluació és una eina de millora que ha d’estar implementada de manera justa, tenint en compte tot el procés d’ensenyament-aprenentatge que l’alumne hagi realitzat. També crec que ha de ser objectiva, deixant de banda les influències o prejudicis cap a les persones a les quals se les implementarà l’eina de l’avaluació. També destaco l’honestedat que ha de tenir la persona que avaluï o s’autoavaluï, ja que fer el contrari seria enganyar-se a un mateix, trencant amb la finalitat de què l’avaluació és millorar. Cal destacar, que ha d’existir per tant una extrema confiança en un mateix a l’hora d’avaluar-se, cap al company/a o cap al professional a l’hora de deixar-se avaluar.
En moltes ocasions hi ha una contradicció entre el que el professional valora i el que la persona avaluada valora, però si es compleixen els tres conceptes de justícia, objectivitat i honestedat es pot evitar d’una manera considerable l’existència d’aquesta contradicció i el perill de manipular l’avaluació.




jueves, 21 de enero de 2016

AVALUACIÓ = VALORAR


Remarco la idea que l’avaluació es resumeix moltes vegades en un resultat, on els alumnes focalitzen moltes vegades massa atenció en aquest i no tanta en tot el procés que han realitzat per tal d’obtenir el resultat. Personalment, opino que el resultat moltes vegades no ho és tot, sinó que el procés d’un ensenyament - aprenentatge adopta una major riquesa en l’alumnat.  


Per tant, l’eina de l’avaluació serveix per a anar avançant durant tot un procés. Aquesta fotografia doncs, es pregunta el per a què de l’avaluació. L’avaluació té diverses finalitats que van lligades entre elles. Primerament, l’avaluació serveix per a qualificar a la persona, ja que aquesta haurà realitzat un procés d’aprenentatge, i es podrà realitzar doncs una avaluació d’aquest. També però, l’avaluació i el resultat d’aquesta, és a dir, la qualificació produeixen un aprenentatge en la persona avaluada, ja que li donarà peu a reflexionar sobre els seus errors i els seus potencials del procés d’aprenentatge que ha realitzat. Així doncs, la persona acaba comprenent i interioritzant aquells errors, fent així una màxima presa de consciència per a poder canviar i posteriorment transformar-se com a persona per a un aprenentatge amb èxit.  

Per concloure, parlem de què l’avaluació ens pot aportar un creixement personal, ja que cada cop que s’implanta una avaluació a una persona arran d’un determinat aprenentatge aquesta millora i creix, realitzant tot un procés fruit de l’aprenentatge. Doncs, s’ha de centrar tota l’atenció en reforçar tot el procés, per a què així l’alumnat confiï en ell mateix, i en els professionals que l’avaluaran en el procés d’aprenentatge.  

   



viernes, 15 de enero de 2016

QUÈ ENTENC PER AVALUACIÓ?


Per intorduir el terme avaluació, es plantegen un seguit de preguntes que ens porten a reflexionar sobre tot el transcurs en el qual hem estat sotmesos a contínues avaluacions a l’escola. A conseqüència d’aquesta vivència, el terme avaluació, és interioritzat de diverses maneres en les persones, degut a les diverses formes que existeixen per a aplicar-la i executar-la. Per tant, cada persona té diversos conceptes de com seria una avaluació ideal, ja que segons com es valora l’avaluació cobrarà un significat o un altre. Tot seguit, es mostrarà una opinió externa a mi, concretament d’una companya de classe, sobre els mateixos termes anteriorment esmentats.

Personalment, he viscut sempre amb la idea i sensació de què l’avaluació era un moment negatiu, ja que en aquell moment es mostrava qui aprovava amb un 5 cap amunt, i per tant era vàlid i per una altra banda, qui suspenia amb un 4,9 cap avall, i per contra no ho era. Per tant, m’han ensenyat al llarg de la meva vida que l’avaluació és una cadena d’exàmens on t’ho jugues tot. Aquesta percepció la tenen molts alumnes ja des que que cursen primària. A causa doncs d’aquesta manera de mostrar l’eina de l’avaluació, els nens i nenes la valoren de manera negativa, i no existeix una confiàça plena entre els professonals que l’exerceixen i els alumnes.
L’avaluació ideal per a mi és aquella que segueix un procés i que no és entesa com a un succés, és a dir, que no s’entén com si fos un resultat i un final, ja que una avaluació no té límits, sinó que et proporciona una valoració per a millorar i canviar en un aprenentatge. Per tant ha de ser un mitjà per a potenciar l’aprenentatge per què em dóna un resultat que m’aporta un judici de mi mateixa. El resultat no ha de ser per frustrar-me sinó per a poder cambiar i millorar o dir ho estic fent bé.
Per altra banda, per a què l’avaluació pugui ser rica i completa, considero que ha de poder englobar tres tipus d’avaluació. S’ha de realitzar una avaluació diagnòstica, és a dir, una avaluació prèvia que s’ha de realitzar abans d’iniciar un aprenentatge, per a què el professional que avaluarà a tot un grup d’alumnes pugui ubicar-se i adaptar-se, en definitiva un primer contacte amb els alumnes, els quals seran avaluats. Seguidament, implementar una avaluació formativa, és a dir, que permeti fer un control de qualitat de tot el procés de l’alumnat. Per últim, que contingui una avaluació sumativa perquè en acabar el procés d’ensenyament - aprenentatge es pugui proporcionar un títol i per tant que verifiqui d’adquisició d’un aprenentatge a la persona que l’ha realitzat.
També considero que una bona utilització de l’avaluació és que aquesta sigui aplicada des de l’objectivitat, l’honestedat i la justícia.

La meva companya, ha viscut l’avaluació de manera negativa, tant si aquesta era aplicada de manera escrita com oral. La situació de la meva companya, és que ella sempre ha estat una persona tímida. Aquest fet li provocava nervis a l’hora de realitzar un examen oral. Per tant, sempre ha viscut l’avaluació d’una manera negativa. Pel que fa a les avaluacions escrites, també les ha viscut de manera negativa, ja que sempre estudiava molt i els resultats no eren del tot esperats. Això li generava una frustració en els estudis, ja que cap professional s’ha centrat en proporcionar-li eines d’estudi.
També destaca que el paper del professional és molt important per aquestes avaluacions, ja que l’actitud que tingui el aquest davant del procés marcarà molt la vivència de l’alumne. En el seu cas, va sentir que els professionals exercien molta presió a consequència de tenir les dificultats anteriorment explicades.
Respecte a la idea de l’avaluació ideal per a la meva companya, concorda força amb la meva idealització sobre l’avaluació.
Defensa la idea que l’avaluació ha de ser justa, honesta i objectiva. També pensa que la confiança entre el professional i l’alumnat ha de ser màxima per a poder realitzar un bon procés d’avaluació en un aprenentatge.

Per a concloure, a més de tots els aspectes esmentats anteriorment de com hauria de ser l’avaluació ideal per a mi, comparteixo la idea que ens transmet la fotografia. Considero que en una avaluació és molt important que existeixin tres conceptes fonamentals: la justícia, l’honestedat i l’objectivitat. Per tant, s’han d’aplicar els tres conceptes a l’hora d’avaluar tot el procés d’ensenyament - aprenentatge tenint en compte la individualització de cada persona, ja que segons les capacitats i necessitats de cada alumne s’haurà de realitzar una avaluació o una altra, però, complint sempre amb un currículum que ve imposat des del ministeri. Això fa que els professionals tinguin una major dificultat, pressió i molta més feina per adaptar els processos d’ensenyament - aprenentatge. Doncs, això comporta una mala praxi a l’hora d’aplicar una avaluació justa, honesta i objectiva per a tot un grup classe.






jueves, 14 de enero de 2016

ÍNDEX DE L'AVALUACIÓ

A continuació es presenten els diversos temes sobre l’avaluació que es tractaran en les següents entrades al blog.


  1. Avaluació: Com entenem nosaltres l’avaluació? Com vivim l’avaluació, negativament o positivament? I per la meva companya? Com ens han ensenyat què és l’avaluació? Com seria l’avaluació ideal per mi, tenint en compte que me valoren? Relació amb la fotografia dels animals.


  1. Fotocòpia dels llapis (avaluació = valorar).


  1. Què és per a mi l’avaluació segons la justícia, l’objectivitat i l’honestedat? Definició personal d’objectivitat, honestedat i justícia.


  1. Reflexió sobre la lectura: ‘’Reflexiones en torno a la evaluación de la calidad educativa’’. Reflexió de grup.


  1. Dinàmica d'avaluació.


  1. Autoavaluació de la dinàmica.


  1. Coavaluació de la dinàmica.


  1. Elaboració d’una rúbrica.

  1. Avaluació i valoració de la Q2.

miércoles, 13 de enero de 2016

AUTOAVALUACIÓ I VALORACIÓ DE L'ACTIVITAT


  • Què és el que més m ha costat? Per què?          
El que més m’ha costat a l’hora de realitzar aquesta activitat, ha estat l’estructura de les reflexions, és a dir, la manera d’organitzar el text, saber que afegir o que no nomenar, en definitiva el com i què reflexionar. Al principi, quan la professora ens va presentar aquesta activitat em va costar entendre exactament el que ens demanava, ja que com ens deixava una certa llibertat per redactar les nostres reflexions personals, no estic acostumada, perquè sempre ens dicten o ens guien en els treballs que em de realitzar. 
  • Què és el que més m ha ajudat? Per què?          
Els aspectes que més m’han ajudat a l’hora de realitzar aquesta activitat han estat els debats que s’han llençat a classe, ja que m’inspiraven per a començar una reflexió. També, m’han ajudat els apunts de la professora penjats al COB 3, ja que m’han facilitat els dubtes que tenia i he pogut clarificar quan ho he necessitat.
  • Satisfaccions aconseguides          
Les satisfaccions aconseguides al realitzar aquesta activitat han estat diverses.
En primer lloc, he pogut comprendre millor l’educació gràcies a les reflexions que s’havien de fer de diversos temes relacionats amb aquesta. En segon lloc, la satisfacció d’aprendre a reflexionar sobre un tema i/o aspecte que m’afecta com a futura professional de l’àmbit social i de l’educació.
En definitiva em quedo amb la satisfacció d’haver aprofundit en un tema i no només quedar-me amb una part teòrica dictada.




CRITERI
INCORRECTE
(0 punts)
CORRECTE
(1 punt)
BONA
(2 punts)
EXCEL·LENT
(3 punts)
Estructura
Sense una estructura ni un índex/llegenda, no està estructurat.
Presenta una estructura i un índex/llegenda però són poc entenedors.
Presenta una estructura i un índex/llegenda entenedors i amb un ordre intern.
Presenta una estructura i un índex/llegenda entenedors i amb un ordre intern personal i creatiu, que permet evidenciar el procés d’aprenentatge que ha seguit.
Periodicitat i seguiment
Ha deixat el portafolis per l’últim moment. (no està gents al dia)
La majoria dels continguts els ha deixant pel darrer moment. (s’ha de posar les piles)
Va introduint pràcticament totes les activitats de classe de forma periòdica. (pràcticament està al dia)
Els continguts de les activitats es varen introduint en el portafolis de forma periòdica. (està al dia)
Reflexió
Cap dels punts presenten una introducció, justificació i conclusió/reflexió.
Pocs punts presenten una introducció, justificació i conclusió/reflexió.
Alguns dels punts presenten una introducció, justificació i conclusió/reflexió.
Tots els punts presenten una introducció, justificació i conclusió/reflexió.
Contingut
Inadmissible, ha cobert parcialment el contingut de manera superficial i desorganitzada i no ha inclòs evidències, reflexions.
Incomplet, ha cobert parcialment el contingut de manera superficial, però organitzada i ha inclòs evidències, reflexions.
Parcialment complet, ha cobert parcialment el contingut de manera organitzada, però manca profunditat en les reflexions.
Complet, ha cobert correctament el contingut de manera organitzada. Hi ha profunditat i reflexió.
Valoració i autoavaluació
No s’ha realitzat la valoració́ de l’assignatura.
La valoració és superficial i poc argumentat.
La valoració́ és completa i argumentada.
Ha contestat de forma completa, i argumentada a les següents qüestions:
-Què és el que més m’ha costat? Perquè?
-Què és el que més m’ha ajudat? Perquè?
-Satisfaccions aconseguides.
Treballs grupals
No hi ha annexes ni treball grupal.
Ens els annexes adjunta una part dels treballs grupals.
Ens els annexes adjunta alguns dels treballs grupals.
Ens els annexes adjunta tots els treballs grupals.



Criteri
Punts
Nota
Qualificació
Estructura
2
8
Bona
Periodicitat i seguiment
3
9
Molt bona
Reflexió
2
8
Bona
Contingut
3
9
Molt bona
Valoració i autoavaluació
3
9
Molt bona
Treballs grupals
2
8
Bona
Total
15