miércoles, 24 de febrero de 2016

COAVALUACIÓ DE LES DINÀMIQUES

Arran de l’activitat dinamitzadora de realitzar una avaluació a la professora del procés d’ensenyament que ha dut a terme durant les classes, es proposa un model de coavaluació.
La coavaluació és l’avaluació entre el grup d’iguals. Així doncs, seguidament, es mostra l’avaluació realitzada a les companyes de classe sobre aquesta dinàmica, a partir dels ítems: presentació, implicació, professionalitat, recursos/creativitat i aprenentatge. Finalment, es dóna una nota quantitativa com a resultat després d’haver valorat tot el procés. Aquesta valoració s’ha realitzat en tot moment des de l’objectivitat, l’honestedat i la justícia.  



  1. Crea i avalua a la teva professora


La dinàmica que s’avaluarà a continuació va ser realitzada per quatre companyes de classe. Aquesta consistia en crear amb plastelina a la nostra professora. Tot seguit, ens donaven un ítem que elles havien elaborat i els havíem d’avaluar i també realitzar un llistat de propostes de millora.


La presentació d’aquesta dinàmica, realitzada per quatre companyes de classe, va ser molt encertada i motivadora de cara a la resta del grup classe. Hi va haver força implicació per part de les dinamitzadores, ja que en tot moment estaven resolent els dubtes. Respecte a la professionalitat, hi va haver molta, ja que en tot moment han realitzat una bona execució. Pel que fa a la creativitat i als recursos, va estar molt encertada, ja que calia representar a la professora a partir d’un ninot de plastilina. Pel que fa a l’aprenentatge, s’ha de dir que no es va mostrar una originalitat a l’hora d’avaluar a la professora, ja que simplement s’havien de comentar i avaluar els ítems en escrit.


Arran de la valoració que s’ha realitzat anteriorment, del procés que han dut a terme les companyes dinamitzadores, la nota que s’ha pactat és un 8.

  1. Avaluar amb ritme


La dinàmica que s’avaluarà a continuació va ser realitzada per quatre companyes de classe. Aquesta s’havia de realitzar amb parelles, i consistia en inflar un globus. Seguidament agafar un paper on estava escrita una part del cos, i això indicava amb la part del cos definitiva amb la que havies arrossegar el globus inflat inicialment amb la teva parella mentre ballaves les cançons que les dinamitzadores posaven. Finalment s’havia d’explotar el globus transportat i amb els papers de colors que hi haven dintre d’aquest avaluar els ítems que es mostraven.


Primerament, la presentació d’aquest grup va estar molt encertada, ja que ho feien d’una manera clara i entenedora i amb motivació i això va facilitar la manera d’entendre el funcionament de la dinàmica, no obstant en algun moment es van confondre en algunes consignes, però ho van saber resoldre. Aquest grup, va tenir molt bona implicació per part de tots els components, ja que totes parlaven i explicaven un punt de la dinàmica i si una no ho feia, seguia l’altre. Per tant una correcte professionalitat. Cal destacar també la creativitat, ja que era una dinàmica bastant moguda i original. Pel que fa a a l’aprenentatge, es pot destacar una bona forma de fer una avaluació i demostrar que l’avaluació també pot ser dinàmica.


Arran de la valoració que s’ha realitzat anteriorment, del procés que han dut a terme les companyes dinamitzadores, la nota que s’ha pactat és un 8.

  1. Memori


La dinàmica que s’avaluarà a continuació va ser realitzada per quatre companyes de classe. Aquesta consistia en un memori, i a través d’aquest s’havien d’emparellar els ítems establerts per a elles i la puntuació acord amb el nostre criteri. A part, també es demanaven propostes de millora cap a la professora.


La presentació d’aquesta dinàmica no va ser del tot entesa, ja que en el nostre grup va costar d’entendre el que havíem de fer, després, un cop vam començar-la, no era gaire complicada. La implicació i la professionalitat de les dinamitzadores era correcte i adequada. El recurs que van utilitzar aquest grup per avaluar la professora era molt creatiu, i ens va proporcionar un cert aprenentatge, ja que vam avaluar jugant al memori, havíem de girar una targeta amb un ítem i la parella havia de ser el número amb el qual volies avaluar i després havies d’escriure un aspecte de millora.


Arran de la valoració que s’ha realitzat anteriorment, del procés que han dut a terme les companyes dinamitzadores, la nota que s’ha pactat és un 7.

  1. Gimcana


La dinàmica que s’avaluarà a continuació va ser realitzada per quatre companyes de classe. Aquesta consistia en anant resolent un seguit de endevinalles a través d’una gimcana per tal d’aconseguir un gomet, el qual te l’havies d’enganxar en alguna part del cos visible. Això s’havia de realitzar tantes vegades com ítems hi havia. Per tant, s’aconseguien els gomets un cop s’havia valorat un ítem en concret.


La presentació que ha portat aquest grup en la seva dinàmica va ser clara i concreta això s’agraeix molt perquè no va generar cap dubte, tot i així calia que estiguessin tots el membres del grup. La implicació per part de les companyes a l’hora de portar a terme la seva activitat va ser adequada ja que també van fer que la resta de companyes que participàvem a l’activitat ens impliquéssim al cent per cent. Un dels inconvenients que hi va haver en aquesta avaluació per part de les dinamitzadores va ser la falta de temps per a realitzar-la. La creativitat que han portat a terme va ser d’allò més espectacular i amb pocs recursos van fer tot lo possible assolir amb èxit tot el que es demanava. En quant a l’aprenentatge van saber demostrar que avaluar l’assignatura de suport és pot fer de forma dinàmica i divertida i que amb això ens ho podem passar d’allò més bé. En definitiva hi va haver una professionalitat molt adequada.


Arran de la valoració que s’ha realitzat anteriorment, del procés que han dut a terme les companyes dinamitzadores, la nota que s’ha pactat és un 8.

Cal concloure que aquesta proposta d’activitat va tenir molt èxit entre tot el grup classe. A l’hora de realitzar-les ens ho vam passar molt bé, és totalment una alternativa molt encertada en canvi de fer un simple qüestionari avaluatiu de cara a la professora.  




miércoles, 17 de febrero de 2016

AUTOAVALUACIÓ DE LA DINÀMICA


La dinàmica realitzada al grup classe, va estar molt encertada, tot i que existeixen propostes de millora. Els ítems utilitzats per a realitzar una autoavaluació de la dinàmica són: presentació, implicació, professionalitat, recursos/creativitat i aprenentatge.


Respecte a la presentació de l’activitat, considerem que no la vam iniciar amb gaire motivació, tot i que després sí que vam estar amb un paper de dinamitzadores molt encertat. Pel que fa a la implicació, com s’ha comentat anteriorment, vam aconseguir en tot el procés de l’activitat tenir i mantenir la implicació. Així doncs, considerem que la professionalitat en la realització de la dinàmica ha estat present. Respecte a els recursos utilitzats, van ser força creatius així com suficients per a dur a terme la dinàmica. Finalment, pel que fa a l’aprenentatge, creiem que va ser aconseguit amb èxit.


Com a propostes de millora, considerem que cal reforçar la dinamització a l’inici de l’activitat pel que fa a motivació i interès per a transmetre s’ho als participants.

També cal remarcar que vam haver d’anar de pressa a l’hora de dinamitzar l’activitat a causa de la falta de temps, així doncs, cal estar preparades per a poder ser flexibles a l’hora de realitzar la dinàmica i estar preparades per poder-la realitzar correctament tot i que hi hagi obstacles  que ho impedeixin.





martes, 9 de febrero de 2016

DINÀMICA D'AVALUACIÓ

La professora ens va proposar al grup classe una activitat per avaluar i valorar el procés d’ensenyament que havia dut a terme. Aquesta activitat és innovadora i una alternativa a l’avaluació a través d’un qüestionari format per un seguit d’ítems. Per això vam realitzar grups de quatre persones, amb la llibertat total de crear una dinàmica avaluativa.


El meu grup, va realitzar una dinàmica anomenada la caixa avaluativa. A l’hora d’implementar la dinàmica, es procedirà a explicar la dinàmica i es donaran les consignes corresponents per a la seva realització. A continuació es repartirà a cada participant tres trossos de paper, cadascun d’un color (vermell, verd i taronja) que seran com vots, cal tenir en compte que els tres trossos de paper es repartiran cada cop que es presenti un ítem, ja que avanç s’hauran de ficar els vots en una capsa. Cal remarcar que cada tros de paper depenent del seu color cobrarà un significat o un altre: vermell = no m’agrada, taronja = necessita millorar i verd = m’agrada. Un cop tothom ha entès la dinàmica i s’han resolt els dubtes, es donarà pas a començar amb el primer ítem i això es repetirà tantes vegades com ítems hi hagi. Cal destacar que la funció del dinamitzador serà en tot moment donar suport al grup classe clarificant els dubtes que puguin existir, i mostrar motivació i implicació durant la realització de la dinàmica.


Els ítems que es portaran a terme per ser avaluats són el següents:


  • Els documents de presentació donen una informació clara i precisa sobre el desenvolupament de l’assignatura.
  • Han quedat clars els criteris d’avaluació establerts de l’assignatura.
  • S’han aplicat amb coherència i correctament els criteris en l’assignatura.
  • La professora ens ha proporcionat bons documents i/o recursos per l’aprenentatge.
  • Es té la sensació de què s’ha après.
  • La professora mostra implicació, dedicació i interès en les seves classes.
  • El tracte és correcte i adequat amb els estudiants.
  • Propostes de millora.

Un cop vam tenir la idea de quina dinàmica crear, vam estar molt motivades per a preparar tots els materials necessaris. Cal dir que les quatre membres del grup vam anar en una mateixa direcció, és a dir, que no van sorgir conflictes per a organitzar la metodologia o la funció de la dinamització.





martes, 2 de febrero de 2016

‘’REFLEXIONES EN TORNO A LA EVALUACIÓN DE LA CALIDAD EDUCATIVA''

Aquest article, parla i fa una crítica de com està organitzat el sistema educatiu. Parteix de l'explicació de què és el terme qualitat educativa i ho explica a partir de què aquest terme és totalment subjectiu, ja que depèn de diversos factors que penetren sobre les persones creant-lis un coneixement relatiu, variable i divers. Per tant, cada ésser humà considera que es parla de qualitat quan totes les seves expectatives estan cobertes.
El terme qualitat, en l’avaluació s’entén de la mateixa manera, i amb això doncs, el que es pretén és aplicar una subjectivitat a una avaluació que ha de ser quelcom honesta, justa i objectiva.

Llavors, el que fan les lleis és no determinar l'avaluació com a aquell camí que t'acompanya durant el procés d'ensenyament- aprenentatge, i et permet millorar i/o canviar en allò que falla o cal reforçar, sinó que la llei implanta una avaluació que intenta controlar el sistema educatiu. Així doncs, existeix una controvèrsia en la realitat de l’avaluació per què aquelles persones que imposen els criteris de qualitat són polítics que realitzen el currículum i que no estan sent consumidors de l’educació i per tant els criteris moltes vegades són contradictoris amb els dels alumnes i això repercuteix en els seus resultats.
Per tant, no hi ha una objectivitat, com s’ha defensat anteriorment en les característiques de l’avaluació, sinó que els criteris establerts adopten una subjectivitat, ja que els polítics els creen arran d’allò que més els interessa. Això provoca que l’avaluació es converteixi en un poderós mecanisme de control social.


Per concloure la reflexió sobre aquest article, cal dir que l’avaluació és un arma de doble fil, ja que ens dóna llibertat per a créixer en certs aprenentatges, però al mateix temps, com s’ha remarcat anteriorment, es converteix en un mecanisme de control que ens talla les ales i que per tant implanta a les persones un control social.


Respecte a la reflexió global que s’ha realitzat a classe sobre la lectura, cal destacar que hi ha hagut una certa posició per part de totes les companyes. Es comparteix la idea que l’avaluació és un arma de doble fil, ja que per una banda promou la llibertat, però, per altra banda també la controla.

També s’ha comentat la idea que realment, es necessita el control, encara que tingui un caire negatiu, per arribar a promoure una qualitat tant vital com educativa.